Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op 800.000 huizen. Zonnepanelen zijn een goede investering.
De komende tijd gaat dat niet veranderen, ook niet nu de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Dit blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
De salderingsregeling
De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je overhoudt en aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt.
Dat is gunstig: je krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die je afneemt en dat is vaak zo’n 22,5 eurocent per kilowattuur stroom.
Wat verandert er na 2023?
Vanaf 2023 mag je elk jaar wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je zelfs helemaal niet meer salderen. Hierna krijg je voor elke kilowattuur stroom die je aan het net levert een vergoeding van je energiebedrijf. Dat zal circa 6 eurocent per kWh zijn.
Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je dus nog twee volle jaren van 100 procent salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder.
Een kleine berekening
Maar hoe ziet dat er financieel uit? Koop je bijvoorbeeld in 2020 een set van tien zonnepanelen die 25 jaar meegaan, dan verdien je die in ongeveer zeven jaar terug.
Een set van tien panelen levert namelijk jaarlijks zo’n 2.600 kWh stroom op. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment ongeveer 600 euro voor betalen. Ook als dit bedrag na 2023 elk jaar een stapje lager wordt, blijf je met zonnepanelen winst boeken, zowel financieel als voor het milieu
De winst
Na die zeven jaar terugverdientijd, leveren je zonnepanelen jarenlang winst op. De totale winst na 25 jaar is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening.
Het is dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want met je panelen bespaar je 1.250 kilo CO2-uitstoot per jaar.
Zonnepanelen kopen in 2020: dit brengen ze op

In het voorbeeld wordt er uitgegaan van tien zonnepanelen die 25 jaar meegaan.
Vraag de btw terug
Ga je zonnepanelen aanschaffen? Dan kun je als particulier de btw op de aankoop en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. En dat scheelt al snel honderden euro’s. Check hiervoor het handige stappenplan van Milieu Centraal.
Persoonlijk advies
Benieuwd of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn? En wat het kost en oplevert? Doe de Advies op Maat Zonnepanelen van Milieu Centraal en krijg persoonlijk advies.
BRON: https://www.nu.nl/advertorial/advertorial-milieu-centraal/6053540/waarom-investeren-in-zonnepanelen-nog-steeds-een-goed-idee-is.html