Veelgestelde vragen

Voordat u als consument voor (KBD Zonnepanelen) zonnepanelen kiest zijn er vast een hoop vragen die in u opkomen. De meeste vragen kunnen het beste beantwoord worden door onze premium installateurs. Zij maken voor elke klant een vrijblijvende offerte en berekenen voor uw specifieke situatie de ideale indeling en de opbrengst en terugverdientijd van een zonnepanelen systeem. Hieronder staan een aantal antwoorden op vragen om u alvast op weg te helpen.

Standaardmodules op basis van glas-folie hebben een verwachte levensduur van 10-15 jaar en een corresponderende productgarantie. Bij de glas-glas modules van EXASUN is de garantie op product en vermogen 30 jaar. Na 30 jaar garanderen we nog 85% van het vermogen. Deze garantie wordt bevestigd door onderzoeksresultaten van zonnepanelen die in de jaren ’80 zijn geproduceerd. Het Europees Joint Research Centrum in Ispra (It) heeft verschillende typen zonnepanelen op haar dak geïnstalleerd. De opbrengst per paneel is vanaf 1982 jaarlijks bijgehouden. De meeste glas-folie modules begaven het na 10-15 jaar terwijl de glas-glas modules na 32 jaar nog steeds 93% van de oorspronkelijk opbrengst genereerden!

Zonnepanelen zijn een aaneenschakeling van zonnecellen die ingekapseld zitten tussen twee lagen glas en een speciaal soort lijm dat bijna al het licht door laat. De zonnecellen zijn gemaakt van flinterdunne wafers van extreem puur silicium. De zonnecellen absorberen licht en zetten een aanzienlijk deel om in elektriciteit. Via de voor en achterzijde contacten en de koperfolie wordt de stroom doorgeleid in het paneel en uiteindelijk naar de junction-box. Uit de junction-box van het paneel komen twee stroomkabels die doorgeleid worden naar een omvormer. Die zet de gelijkstroom om in wisselstroom dat via de stoppenkast in huizen en ons elektriciteit-netwerk gebruikt wordt.

Onze premium installateurs kunnen u het beste helpen met deze vraag. Zij maken namelijk specifiek voor uw situatie een berekening van het benodigde aantal zonnepanelen. maar voor een indicatie kunt u ook onze kWh-tool gebruiken. Deze tool kan berekenen wat onze zonnepanelen op een dak vergelijkbaar met dat van u kunnen opleveren aan stroom. Meestal is het slim om iets minder kWh te produceren dan u verbruikt omdat u een lager tarief krijgt voor de stroom die u in een jaar meer produceert dan u afneemt. Ook als u dan energie bespaard in huis of als we meer zonnige dagen in de toekomst in Nederland gaan krijgen blijft uw opwekking dan onder verbruik.

In Nederland is de meest gunstige ligging van zonnepanelen op het zuiden georiënteerd en met een hellingshoek van ongeveer 30-40 graden. Echter zonnepanelen met een oriëntatie naar het oosten en westen en met lagere of een grotere hellingshoek kunnen in Nederland relatief veel stroom genereren vanwege de vele bewolkte dagen die we jaarlijks hebben. Onze premium installateurs kunnen voor u situatie een persoonlijke berekening maken.

Afhankelijk van onder andere het type product dat u kiest, de complexiteit van de installatie en de oriëntatie van de panelen zal de terugverdientijd van het hele zonnesysteem tussen de 5 en 10 jaar liggen. Met een garantie van 30 jaar heeft u daarna dus nog 20-25 jaar praktisch gratis stroom. Onze Premium installateurs maken ook voor de terugverdien tijd voor u een persoonlijke berekening afgestemd op uw situatie. Vraag bij hen een offerte aan voor vrijblijvende informatie.

Overige vragen

De meeste vragen zijn gespitst op huizen van consumenten. Voor zakelijke vragen over grotere projecten kunt u het beste contact opnemen met onze sales afdeling (info@kbdzonnepanelen.nl).

Afhankelijk van uw huis, pand of terrein zijn er verschillende mogelijkheden. Heeft u een bestaand groot oppervlak dat u zo voordelig mogelijk wilt voorzien van zonnepanelen? Kies dan voor onze black glass panelen. Heeft u een nieuwbouw of renovatie project waar geen dakpannen nodig zijn? Dan is vaak Black Roof de makkelijkste en goedkoopste optie. De panelen kunnen het grootste gedeelte van het dak vullen en de rest wordt afgewerkt met een bewerkbaar duurzaam materiaal dat het zelfde oogt als de panelen. Heeft een bestaand dak met dakpannen waar u de meest esthetische oplossing voor zoekt? Dan is X-tile het product dat u zoekt. Tussen terra cotta dakpannen kunnen ook oranje X-tiles worden geplaatst. Voor gevels kunnen zowel black glass als black compact (987*841 mm) modules gebruikt worden. Gevel zonnepanelen in veel verschillende kleuren zijn binnenkort ook beschikbaar.

Ja! Zonnepanelen werken op licht, met bewolking is er nog steeds licht alleen wel een stuk minder dan als de zon schijnt. De panelen leveren dan een lager vermogen maar generen dus wel stroom. Met lagere instraling, dus bij bewolking werken EXASUN panelen zelfs relatief iets beter dan andere panelen, tot wel 7%. Over een jaar heen leveren ze daarom meer kWh op. De “performance ratio” kWh/Wp is daarom iets hoger dan bij andere panelen.

Jazeker. Wel zijn zonnecellen iets minder efficiënt in het omzetten van zonlicht naar elektriciteit bij hoge temperaturen. Bij elke graad dat het paneel warmer is dan 25 graden gaat er 0.375% van het vermogen af. Dat betekent dat als een zonnepaneel 45 graden is dat het ongeveer 7.5% (van de 100%) minder vermogen levert.

Nee, in principe zijn de zonnepanelen hun leven lang onderhoudsvrij. Sommige mensen kiezen ervoor om het product wel te monitoren en af en toe schoon te maken. Dit kan met normaal water met een beetje sop maar een goede regenbui geeft vaak het zelfde effect.

Een omvormer heeft geen onderhoud nodig. Een omvormer heeft echter wel een kortere levensduur dan de zonnepanelen. Daardoor dient u er rekening mee te houden dat de omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden.